13e reisverslag - Reisverslag uit Chefchaouene, Marokko van Frank en Nelleke kol - WaarBenJij.nu 13e reisverslag - Reisverslag uit Chefchaouene, Marokko van Frank en Nelleke kol - WaarBenJij.nu

13e reisverslag

Door: devankolletjes

Blijf op de hoogte en volg Frank en Nelleke

24 Februari 2012 | Marokko, Chefchaouene

7e jaargang num. 38 Vr 24 februari 2012. Vanuit: Chefchaouen (Marokko)
Hier daar is het 13e reisverslag met de “Van kolletjes” op reis. We hebben deze week niet zoveel ondernomen (reis moeheid) denken we, dus maken we er een rustige week van. We wensen onze trouwe lezers veel lees plezier. En nogmaals bedankt voor de leuke reacties op onze vorige reisverslagen. Wij genieten van de vele reacties op mijn reisverslagen, een teken dat mijn reisverhalen door vele worden gelezen, nogmaals bedankt voor jullie leuke reacties.

Zondag 19 febr. We zijn zaterdag in de loop van de middag aangekomen op de camping (Diamant Vert) in Fes. Voor we naar de camping reden, zijn we eerst nog inkopen gedaan doen bij de Marjane in Fes. We waren weer door onze levensmiddel voorraad heen, vervolgens zijn we naar de camping gereden. Deze licht +\- 3 km van de Marjane, en +\- 15 km van het centrum van Fes. Op de camping komt regelmatig een stadsgids (Alli) langs, die zijn diensten komt aanbieden, om samen met hem de stad Fes te bezoeken. We besloten erop in te gaan en gebruik te maken van zijn diensten. We spraken af om samen met nog een Duits echtpaar een bezoek te brengen aan deze stad, kosten incl. vervoer 100 DH (€ 9,00) p\p we zouden een rondrit maken langs de bijzondere gebouwen en een bezoek aan de Medina (centrum) van de stad Fes. Dit kan je niet zelfstandig doen omdat de Medina (centrum) van Fes een doolhof is van honderden kleine steegjes, daar kom je als toerist zelfstandig niet uit en de kans dat je de weg kwijt raakt is groot. We zouden om 8.30 uur worden opgehaald, en rond 15.00 uur weer terug zijn op de camping. Het weer was vandaag prima veel zon met temperaturen zo rond de 22 graden. De afgelopen dagen hebben we niet meer gereden met onze camper.
Vandaag hebben 80 km gereden.
Overnachtingplaats: Fes camping Diamant vert N 33 59 13 W 05 01 06

Maandag 20 februari. Na een goede nachtrust moesten zijn we vroeg opstaan, dus de wekker gezet om 8.30 uur kwam de taxi ons ophalen voor een bezoek aan de stad Fes. Als eerste reden we naar het hoogste punt van de stad de Merinidische graven uit de 16e eeuw, ligt boven op een berg met een fantastisch uitzicht over de Medina (oude stad centrum van Fes) een doolhof met allemaal kleine straatjes, en staat onder toezicht van de Unesco. De oude stad is omgeven door een 16 km lange stadsmuur. Binnen de stadsmuur licht Fes el Bali een (labyrint) aan steegjes zo compact gebouwd en verdwalen is dan ook logisch, gemobiliseerd verkeer is er onmogelijk. Binnen de stadsmuren wonen +\- 650.000 mensen, deze worden uitsluitend bevoorraad met ezeltjes, om de goederen te vervoeren die nodig zijn voor o.a restaurants, winkeltjes enz. enz. Een andere manier van transport is onmogelijk vanwege die smalle steegjes (niet breder dan 1 á 2 meter). Deze stad is erg intrek bij de toeristen van allerlei nationaliteiten. Vervolgens zijn we naar het paleis van de koning gereden (je kan het niet van binnen bezoeken) en stamt uit de 1276. Daarna door de joodse wijk en vervolgens naar de Medina (centrum) van de stad. De lunch hebben we gebruikt in het centrum van de Medina, in een sfeer vol restaurant, was vroeger een paleisje. Daarna een wandeling langs diverse Souks (markten) zoals de hout, koper en weverij Souk, en natuurlijk ook de leerlooierij Souk, we werden door diverse kleine steegjes geleid om uiteindelijk uit te komen bij de ingang, via vele trappen kwamen we uit op een terras met een prachtig uitzicht over leerlooierij. Wat je hier te zien krijgt grenst aan het onmogelijke, hoe en onder welke omstandigheden de arbeiders hier hun werk moeten doen, daar kan je geen voorstelling van maken, dit moet het met je eigen ogen gezien hebben. Het zou volgens onze Westse en Europese maatstaven onmiddellijk worden gesloten vanwege het milieu en de arbeid omstandigheden. Maar in Marokko geleden andere regels ze er trots op het is immers al een duizend jaar oude traditie die van vader op zoon gaat, en de werkwijze is en blijft onveranderd onbegrijpelijk. Maar het trekt in ieder jaar vele tienduizenden toeristen, en dat levert natuurlijk geld op. Na het bezoek aan deze Souk kom je terecht in een uitgebreide leer schop waar je alles kan kopen wat van leer is gemaakt jassen, tassen, broekriemen enz. enz. Vervolgens een bezoekje gebracht aan een traditionele weverij waar ook op traditionele wijze zijde wordt geweven de garen van de cactus plant, ook dit is weer een traditie die van vader op zoon\dochter gaat en duizenden jaren oud is. Vervolgens naar de koper Souk, ook hier weer zie je hoe op traditionele manier koper wordt bewerkt (koperslagers). Tegen een uur of 15.00 uur waren we voldaan en met veel indrukken opgedaan terug op de camping. Tegen de avond kregen we een SMSje van Ben en Henriëtte dat ze waren aangekomen in Fes. Ze vroegen wanneer we bij hun hotel langs zouden komen. We besloten om er morgen rond vijf uur met de taxi naar toe te gaan. Nu dat was het weer voor vandaag, we hebben veel indrukken opgedaan en de gids was fantastisch (geen spijt van gehad) met veel zon en een temperatuur van zo rond de 22 graden.
Overnachtingplaats: Fes camping Diamant Vert.

Dinsdag 21 februari. Na een goede nachtrust hebben we vandaag er een rustdag van gemaakt, bij komen van de vele indrukken van de afgelopen weken. Het weer was perfect mooi weer om lekker in de zon te zitten en niets doen. Tegen een uur of vijf kwam de taxi ons ophalen die ons naar het hotel zou brengen waar Ben en Henriëtte logeerde (+\- 10 km van de camping) gelegen. Bij aankomst stonden ze buiten ons op te wachten, samen met Antoinette een kennis van hun. We zijn gezamenlijk naar een cafeetje gelopen, waar zowel hun als onze reisverhalen over de tafel gingen, onder het genot van een 2 potten mint thee (Maroc Whisky). Alcoholische dranken hadden ze niet. Tegen een uur of 19.30 uur hebben we hun weer verlaten en zijn met de zelfde taxi terug naar de camping gegaan. Het was een bijzondere gezellige ontmoeting wel van korte duur. Maar om elkaar in het verre Marokko te ontmoeten is toch bijzonder niet waar. Het weer was vandaag als vanouds gehele dag zon bij een graad of 23.
Overnachtingplaats Fes camping Diamant Vert.

Woensdag 22 februari. Na het ontbijt zijn we tegen een uur of 10.30 uur vertrokken verder richting het noorden. De bedoeling is om in de loop van de middag aan te komen op een camping in de omgeving van de plaats Chefchaouen (ligt in het Rif gebergte). Daar wisten we een camping (Azilan) die we kende uit vorige reizen naar Marokko. Via een bijzondere mooie route kwamen we tegen een uur of 16.00 uur op de camping aan. Het is een behoorlijke klim voordat je op de camping bent. Deze ligt op een heuvel met een fantastisch uitzicht over de plaatsje Chefchaouen. De camping maar ook de plaats Chefchaouen was vroeger erg intrek bij hippies, en jonge mensen die er een andere leefwijze op na houden. Dit vanwege dat hennep die hier vroegen overal werd verbouwd, en te koop werd aangeboden. Zelfs in het centrum van het stadje kwam de lucht van wied je te gemoed. Maar daar heeft de koning jaren geleden een einde aangemaakt, het verbouwen en het handelen in wied is ten strengste verboden. Dus zie je op de camping en in het stadje geen jongelui meer die er een alternatieve leefwijze op na houden. Het weer was vandaag weer uit de kunst veel zon bij een graad of 23.
Vandaag hebben we +\- 230 km afgelegd richting het noorden
Overnachtingplaats:Chefchauwen camping Azilon N 35 10 33 W 05 16 01

Donderdag 23 februari. We besloten om vandaag het centrum van Chefchaouen te gaan bezoeken. Tegen een uur of 11 zijn we te voet de berg afgelopen, via een trap waar geen einde aan leek te komen, kwamen we in het centrum aan. Wat ons opviel was dat alle gevels van de huizen blauw zijn geverfd, en het zag er bijzonder goed onderhouden uit. Tevens was er de wekelijkse markt wat de nodige sfeer met zich meebrengt. De mensen uit de omgeving bieden o.a. landproducten aan die ze zelf hebben verbouwd, en wat ze overhebben verkopen ze op de plaatselijke markt (ruil handel). Tevens hebben we en een kasba bezocht die in het centrum is gelegen. Op het centrale plein hebben we de lunch gebruikt voor 35Dh (€3,20) p\p. heb je een uitgebreide lunch. We hebben van dit plaatsje een bijzonder goede indruk gekregen en vinden het een van de mooiste (sfeervolste) plaatsjes van Marokko. Met een taxi hebben we ons terug laten brengen naar de camping (berg op). Het was een bijzonder mooie en zonnige dag, alleen er stond een frisse wind vandaag, waardoor de temperatuur aan de lage kant bleef +\- 18 graden.
Overnachtingplaats Chefchouwen camping Azilan.

Vrijdag 24 februari. Vandaag staat in het teken van rust. We besloten vandaag een extra rustdag in te lassen vanwege het uitzonderlijke mooie weer. Bij het ontwaken liet de zon zich al vroeg van de goede kant zien, en het beloofd een uitzonderlijke mooie zonnige dag te worden vandaag. De temperatuur liep snel op en rond 12.00 uur was 28 graden, dus een goede keus gemaakt om vandaag een extra rustdag in te lassen.
Overnachtingplaats: Chefchouwen camping Azilan.

Nu dat was het dan weer over wat we de afgelopen week allemaal hebben beleefd. De komende week zijn we van plan het noorden van Marokko (Martil) te rijden, naar een plaatsje die aan de Middellandse zee licht. Verder is de bedoeling om midden volgende week over te varen naar het Europese vaste land (Algeciras Spanje). Om vervolgens verder naar Nederland te rijden via Spanje Zuid Frankrijk en België. Hoe lang we daar over gaan doen en welke route we nemen is nog onduidelijk. Dit Laten we afhangen van het weer, de komende 2 weken.
Voor de geïnteresseerde lezers onder jullie wat cijfers:
We zijn bijna 3 maanden in Marokko geweest van 10 dec 2011 t\m 1-2 maart 2012. We hebben meer dan 6000 km door dit land gereden, en heeft een bijzonder goede indruk op ons gemaakt. De vooruitgang van dit land is gigantisch in positieve zin, wat betreft de democratie, infrastructuur, gebouwen, woningen en de armoede, zijn vooruitgegaan vinden wij samen. Het weer is over het algemeen erg aangenaam, bijna alle dagen zon met temperaturen tussen 18 en 25 graden. De aantal dagen met regen kunnen we op een hand tellen. Dus een prima land om te overwinter.Nu dit is het dan weer, ik ga er vanuit dat het volgende 14e reisverslag vanuit Best komt. Maar we houden jullie op de hoogte.
Groetjes namens “De van Kolletjes”
Frank en Nelleke van Kol

• 24 Februari 2012 - 18:14

Antoinette Reijnen:

Hoi Frank en Nelleke,

Ik vond het ook erg leuk om jullie weer eens te ontmoeten. 't Was een korte 'bijeenkomst' maar inderdaad ... bekenden treffen wanneer je allebei in Marokko bent is altijd leuk.
    Wij zitten inmiddels in Ouazazate, zijn vanmiddag hier gearriveerd en blijven tot overmorgen. Morgen een lekkere rustdag, en als het weer goed is wordt dat genieten van de zon. Voor ons zit het grootste gedeelte [qua kilometers] er inmiddels ook op. Nog ca. 500 tot aan Agadir, met 2 nachten in Marrakesh en 3 nachten in de buurt van Agadir.

Grappig dat jullie zulke goede ervaringen met de temperatuur hebben. Ik vermoed dat als onze groep hier één minder positief punt van de reis móet noemen, dat de kou zal zijn. In grote kashba's waar we af en toe lunchen is het zo straf koud dat de bijgeschoven terrasverwarmers weinig soelaas bieden. Gelukkig heeft iedereen warme kleren genoeg bij zich. Vanavond heb ik bij de receptie geregeld dat ik morgen 2 jeansbroeken en een fleecevest kan laten wassen. Door de kou heb ik minder korte broeken gedragen dan aanvankelijk verwacht dus mijn lange jeans mogen na een week wel een keer in de wasmachine ;-) Ik hoop tenminste dat ze er ook weer goed uit zullen komen, maar ik houd maar vertrouwen in 'de goede afloop'.

Verder is het hier helemaal top! De hotels die we tot nu toe nog hebben gehad zijn allemaal prima [geweest] en we hebben zoveel gezien. Met alle indrukken van 14 dagen kan ik wel weer even 'vooruit' als ik thuis ben. In elk geval tot 2e helft april want dan ga ik weer een week op reis naar Turkije.

Ik wens jullie nog enkele mooie dagen in Marokko, een goede oversteek naar Europa en daarna weer een aangename en veilige terugreis naar Nederland.
    We zien elkaar ongetwijfeld wel weer eens bij H+B.

Hartelijke groeten en tot ziens!
    Antoinette

• 24 Februari 2012 - 21:49

Madelon:

ik ga morgen vliegend naar Marokko - ben reuzebenieuwd maar weet al iets meer dankzij jullie verhalen

• 24 Februari 2012 - 23:40

Gerard En Truus:

Ik heb maar weer eens de tijd genomen om jullie uitgebreid verslag te lezen.
    En natuurlijk de foto`s te bekijken. Het valt wel op dat Nelleke er steeds geweldig leuk opstaat.
    Fes komt ons bekend voor omdat we daar al eens zijn geweest. De andere foto`s nodigen direct uit om er ook eens naar toe te gaan. Wie weet... De drie maanden moeten met zoveel te zien wel erg snel voorbij zijn gegaan. Tot in Best.

• 25 Februari 2012 - 11:35

Rieky:

hallo luitjes,
    het is wederom weer een mooi reisverslag,met mooie foto s. wat is het toch een mooi land.
    snap niet wat ze hier komen doen, met die koude winters. zal wel met geld te maken hebben.
    nou ik heb mijn handen vol aan sammy, en ben daarbij ook zelf 3 dagen aan de diaree geweest. dus alles was poep hier. eten doet hij goed, en spelen ook,ik heb hem gewogen van morgen 700 gr. dus het is nog een kleintje, en s nachts er 1 keer uit op het balkon. hij joekert daarna wel even, maar moet het toch leren. wat fijn dat jullie onze ben en henriette nog gezien hebben, die zullen het ook wel naar hun zin hebben. dat is ook wat met die friso, dat zal niet veel meer worden.als je zelf moeder bent leef je toch mee, ook met mabel en de kindjes. het zal dit jaar geen konneginnen dag zijn, wordt al gezegd. dat is begrijpelijk als je kind zo ligt wil je jou verjaardag ook niet vieren.nou lieverds een dikke kus en tot horens rieky xx

• 25 Februari 2012 - 12:44

Karel En Marie-josé:

weer een mooi reisverslag. Je hebt ons aangestoken en we denken over een paar weken ook naar Fes te gaan en dan ook gebruik maken van een gids. We zijn net uit Ouarzazate vertrokken en gaan nu richting Tafraoute. Wil en Abe waren er ook en ik heb het boek van Wil gekocht. Nelleke je kunt het later in Best wel lenen.
    Frank wil je skype eens activeren, zodat we contact met elkaar kunnen krijgen via skype.
    Nog fijne dagen in Martril en een goede thuisreis. We zien elkaar wel weer in Nederland.
    Heel veel groetjes Karel en Marie-José

• 26 Februari 2012 - 13:09

Rita Leclou Van Kol:

Hoi Frank en Nelleke,
    Wij zijn ook weer terug uit Egypte,was ook heel erg leuk zo met de hele familie.
    Wij hebben van de kinderen gekregen een hele dag varen met eten en drinken en Vissen en Duiken en snorkelen,was een geweldige dag zo met zijn allen op het water en het water was heerlijk,het was zo,n 26 gr wat wil je nog meer.
    Voor jullie schiet het nu ook op he.
    Wat leuk dat jullie jullie Ben en Henriétte hebben ontmoet.
    Ook leuk dat je met dat Duits echtpaar door de souks bent gelopen,wij waren met onze Bart en Sanna en de kinderen Marieke en Roy en de kinderen,die hebben vanalles gekocht en vooral van die verkleed kleren Robin zo leuk en Luca ook moet je maar op face boek kijken.
    Nou de groetjes weer en een dikke kus van je zus.

• 26 Februari 2012 - 18:55

Anita:

Hoi Frank en Nelleke,

Ik heb weer met veel plezier jullie verslag van deze week gelezen.
    Goede terugreis, en zie jullie weer in Best.

anita

• 28 Februari 2012 - 10:16

Karel Hennekens:

Je hebt je beroep gemist.Prima verhaal zeker voor mensen die angst hebben om naar Marokko te gaan.We wensen jullie een fijne terugtocht.Zitten nu in Talioune.Prachtig camping met een geweldig uitzicht op de getekende bergen.Gaan morgen of zo verder richting Tafraoute.
    Groeten en tot ziens
    Karel en Marie Jose.
    Helaas hebben we mekaar over skype nog niet kunnen spreken.Op deze camping wel Wifi bij de poort maar geen Maroc Telekom

• 28 Februari 2012 - 18:31

Mees:

Oma ik vind je lief! Mijn tand is er bijna uit!
    Ik heb vandaag voor de eerste in grote bad gezwommen en moest meteen zonder kurk en door het gat. En dat lukte meteen zonder te huilen. Wanneer komen jullie weer terug, want dan kunnen jullie komen kijken. Xxxxxxxx

• 29 Februari 2012 - 20:09

Marion :

Wat een verhaal alweer, en mooie foto's ook!, jullie genieten volop al loopt het Wel op een eindje nu. Wij waren afgelopen week 3 dagen op Ameland met ons Ine en Henny we hebben genoten, erg leuk gehad zeker omdat ook de hondjes erbij waren, lekker gewandeld an het strand. Noe geniet nog even daar en tot snel alweer kus van ons allemaal

• 02 Maart 2012 - 09:07

Nelleke:

Jullie verslag weer kunnen lezen na een storing in de laptop tijdens ons verblijf in Spanje. Inmiddels zijn wij weer terug van een zeer zonnige vakantie. Hier is helaas de lucht grijs en nattig. Even wennen dus. Kunnen ons levendig voorstellen hoe jullie daar genieten. Wacht nog maar even met thuiskomen. Laat eerst het voorjaar maar eens echt op gang komen. Veel liefs en een goede reis verder.