14e reisverslag
Door: devankolletjes
Blijf op de hoogte en volg Frank en Nelleke
02 Maart 2012 | Spanje, Peñíscola
Alsnog een het 14e reisverslag met “devankolletjes” op reis. Nu vanuit Spanje, zoals jullie al gelezen hebben kunnen lezen zijn we aan de terug reis begonnen. En ik kan nu beschikken over internet (Wi-Fi) van een dichtbij gelegen hotel. Dus wensen we jullie veel leesplezier, en nogmaals bedankt voor de vele reacties op ons 13e reisverslag van met “devankolletjes” op reis. Daar genieten we samen van, erg leuk om al die reacties te lezen. Het laatste 13e reisverslag ben ik geëindigd op vrijdag 22 februari.
Zaterdag 23 feb. Toen we opstonden beloofde het vandaag een uitzonderlijke mooie dag te worden, dus besloten we om vandaag nog een dagje van de zon te genieten op de camping met mooi uitzicht in het plaatsje Chefchouwen, een extra rust dag ingelast voor dat we richting de boot gaan om over te varen naar het vaste land van Europa. Het uitzicht op deze camping is prachtig, vooral als de zon schijnt dus nog een extra dag genieten. Verder hebben we niets ondernomen. Weer vandaag prima volop zon bij 22 graden, dus genieten is het motief vandaag.
Overnachtingplaats: Chefchouwen camping Azilan.
Zondag 24 februari. Na het ontbijt zijn we vertrokken verder richting het noorden, de bedoeling is om vandaag naar Martil te rijden. Daar is een camping die we konden uit vorige reizen die +\- 45 km van de boot is gelegen. De bedoeling is om in Martil onze camper af te tanken, de diesel is goedkoop in Marokko namelijk +\- 7,3 Dh (€ 0,66) per liter) vergeleken met Europa. Verder hebben we onze laatste Dirhams opgemaakt want daar kan je in Europa niets meer mee doen, en omwissel naar Euro’s is niet mogelijk. Toen we op de camping aan kwamen stonden er ook kennissen van ons die we al diverse keren zijn tegen gekomen tijdens deze reis namelijk Jan en Gerda de Graaf. Dus het was weer een hartelijk weerzien, en natuurlijk gingen zowel hun en onze reisverhalen over de tafel. Zij wilde ook morgen of overmorgen ook over varen, niet zoals wij via Tanger Med maar zij namen de boot via Ceuta een (Spaanse enclave) in Marokko. Het weer vandaag was matig licht bewolkt en de temperatuur bleef steken zo rond de 20 graden.
We hebben vandaag +\- 100 km gereden.
Overnachtingplaats: Martil camping Alboustana N35 37 42 w 05 16 34
Maandag 25 februari. Na een slechte nachtrust, dit vanwege het vele blaffen van wilde honden die in de omgeving van de camping aanwezig waren, en dat ging de gehele nacht door, tegen een uur of vier werd het eindelijk rustig op de camping. Maar rond zes uur schrokken we ons rot, het leek wel of de Iman naast onze camper stond te bidden en wel zo hard dat we ons lam geschrokken maar wat bleek, de moskee die iets verder op stand had pas nieuwe luidsprekers gekregen, maar deze waren nog niet goed afgeregeld wat betreft het volume. Nu we waren daar de afgelopen maanden wel aangewend, hij bid (meuzin) vier keer per dag om 6.15 12,15 uur, 17.15 uur en om 20.15 uur de plaatselijke Iman bid dan hardop via luidsprekends zijn gelovige toe, en dat gebeurt door geheel Marokko (Islamitisch land) maar deze morgen ging het zo hard dat we ons zijn rot geschrokken. Tegen een uur of acht zijn we opgestaan en hebben we ontbeten. We keken elkaar aan en zijde alle bij tegelijk, zo’n nacht wilde we niet nog een keer meemaken, dus was de keuze snel gemaakt inpakken en weg wezen hier, richting de boot in Tanger Med. Vanuit Martil is het +\- 50 km rijden. We hadden een open retour ticket aangeschaft op de heen reis zodat we terug konden wanneer wij dat wilde. Onderweg onze papieren ingevuld en op weg naar de haven in Tanger Med. Daar aangekomen is het een heel gedoe papieren invullen, inchecken voor de boot, camper uitvoeren en op het laatst werd onze camper helemaal gescand op aanwezigheid van illegalen en\of drugs, al met al moet je er 1 á 1 1\2 uur voor uittrekken voor je de boot kan op rijden. En daar hadden we geluk bij, we konden direct de ferry oprijden en vervolgens ging alles dicht en vertrekken de ferry richting Algeciras (Spanje) is +\- 1 uur varen. Bij aankomst in Spanje ontschepen en vervolgens werden langs de Spaanse douane geloodst, en weer werd alles gecontroleerd papieren, drugs en illegalen. We kwamen uiteindelijk uit een niet Europees land, dus is de grenscontroles streng. Wat meteen opviel is het grote cultuur verschil, geen ezeltjes meer, mensen dragen andere kleding luxere auto’s en ja hoor we zagen in de verte een McDonald’s restaurant, we hadden allebei trek in een lekkere grote friet met mayo, en een extra grote hamburger. Eerst geld pinnen want ik had geen Euro’s meer en vervolgens naar de McDonald’s restaurant gereden. Nu ik kan jullie verklappen het smaakt uit de kunst, maar erg jammer dat ze geen croquetten en frikadellen hadden dan was het helemaal af. Maar dat hebben we nog tegoed als we in België aankomen. Daarna zijn we nog +\- 200 km doorgereden richting Malaga. Bij het plaatsje Torro del Mar wisten we een camperparkeerplaats aan zee, we hebben daar op de heenreis ook gestaan. Nu dat was het dan weer voor vandaag, het weer was uit de kunst veel zon en25 graden wat erg aangenaam was op de ferry.
Vandaag hebben we 256 km gereden.
Overnachtingplaats: Velez -Malaga parkeerplaats aan zee N36 43 83 W 04 05 955
Dinsdag 28 februari. Na een goede nachtrust zouden we vandaag een rustdag inlassen i.v.m. de vermoeide dag van gisteren, maar tijdens het ontbijt besloten we om verder te reizen richting het noorden, want het weer zag er somber uit, geen zon en het dreigde te gaan regenen. Bij de plaats Mortil, daar wisten we een camperplaats (Playa Granada) maar bij aankomst waren er borden geplaats met de tekst verboden te overnachten in campers. Bij navraag bleek dat deze camperplaats was opgeheven, en men loopt het risico bij overtreding een boete van € 60,00 te krijgen. Dus besloten we verder te rijden, het weer was nog steeds slecht veel bewolking, nog steeds dreigde dat het kon gaan regenen. Dus verder richting het noorden naar het plaatsje Vera Playa, daar zijn we op de heenreis ook geweest. Toen we de bergen van de Sera Nevada waren gepasseerd klaarde het op en liet de zon zich van de goede kant zien. Dus hadden we een goede keus gemaakt om door te rijden. Bij aankomst in Vera Playa eerst onze camper aftanken (1e maal in Europa) we verschrokken van de diesel prijs € 1,41 per liter dat waren we niet meer gewend in de afgelopen maanden dat we in Marokko waren. Bij aankomst in Vera Playa hoorde van kennissen dat mijn broer Pax en Carla laat in de morgen was vertrokken richting Nederland, ze hadden hier een bungalowtje gehuurd voor 3 maanden, jammer dat ze weg waren. Dus een Sms’je gestuurd naar Gerard en Truus Evers (jullie kennen hem nog wel herinneren) Gerard heeft een week met mij door Marokko gereist toen Nelleke in Nederland was. Het weerzien was gezellig, we hebben bij ons in de camper nog een borrel gedronken. Tevens een afspraak gemaakt dat we met viertjes morgen avond ergens zouden gaan eten. Vandaag was het weer niet best, in de morgen zware bewolking maar in de na middag brak de zon nog door.
Vandaag 240 km gereden richting het noorden.
Overnachtingplaats: Vera paya perkeerplaats N37 13 423 W 01 48 205
Woensdag 29 februari. Vandaag hebben we een rustdag ingelast. In eerste instantie hebben we uitgeslapen, en bij het ontwaken liet de zon zich van de goede kant zien. We besloten om eerst naar de supermarkt te rijden om inkopen te doen. Vervolgens zijn we terug gereden naar de camperplaats, om te gaan genieten van de zon\zee. We stonden vlak bij het strand dus de stoelen tevoorschijn gehaald en lekker op het strand gezet om van de zon\zee te genieten. Gerard en Truus zouden rond 18.00 uur ons opkomen halen om samen te gaan uit eten. We besloten om naar een chinees te gaan in het plaatsje Garrucha +\- 10 km verder. Het is een gezellige avond geworden, en voor het geld hoefde we het niet te laten, een compleet menu incl. 1 consumptie en koffie moesten we € 9,00 per persoon afrekenen. Tegen een uur of 22.00 uur waren we terug in onze camper daar hebben we afscheid genomen van Gerard en Truus want morgen gaan we weer verder richting het noorden van Spanje. Het weer was vandaag uit de kunst veel zon bij 25 graden.
Overnachtingplaats: vera Palaya op parkeerplaats.
Donderdag 1 maart. Op tijd opgestaan, ontbeten en vervolgens zijn we vertrokken, want er staat een behoorlijke rit op het programma. De bedoeling is om vanavond uit te komen bij de plaats Peniscola +\- 600 km in noordelijke richting. Het weer zag er vandaag niet best uit, veel bewolking met een koude wind dus goed weer om te reizen. Via Murcia, Alicante, Alcoy en Valencia (allemaal autosnelweg tolvrij). Kwamen we rond 16.00 uur aan in Peniscola aan, daar wisten we weer uit voorgaande jaren een vrije camperplaats/parkeerplaats die direct aan zee is gelegen. Dus een ideale plaats om te overnachten. Bij aankomst in Peniscola had de gemeente overal borden geplaatst, verboden te parkeren voor campers tussen zonsondergang en zonsopgang. En de plaatselijke camperplaats was gesloten. Dus zat er niets anders op om naar de camping te rijden, maar deze was vol. Bij de receptie kregen we een adres van een nieuwe camper overnachtingplaats (La Mersera). In het plaatsje Benicarlo +\- 5 km verderop. We besloten om er naar toe te rijden want we wilde geen risico lopen om een boete op te lopen. De nieuwe camperplaats hadden we snel gevonden, er stonden meer dan 40 campers (eventueel met stroom) op een afgesloten parkeerterrein. In de loop van de avond kreeg ik een telefoontje van mijn broer Pax, hij vroeg waar wij waren en\of we langs wilde komen waar hij stond (omgeving Murcia), maar helaas we zijn al meer dan 200 km noordelijker dan hij. Het weer vandaag licht bewolkt bij +\- 22 graden, . We besloten samen om morgen een rustdag in te lassen.
Vandaag hebben we 623 km gereden.
Overnachtingplaats: Benicarlo camperplaatsLa Mersera a\d Vieja de Peniscola N 40 23 867 E 0 24 808
Vrijdag 2 maart. Na een rustige nacht zijn we na het ontbijt naar een camper fabriek gereden die gelegen is in Benicalo (hier worden campers gebouwd van het merk Benimar) om te kijken of we een rondleiding\excursie konden regelen, maar helaas dat bleek niet mogelijk wel erg jammer. Dus besloten we om onze camper langs het strand van Peniscola te parkeren met uitzicht op zee en de rots van Peniscola, en het rustig aan te doen vandaag, na de vermoeide reisdag van gisteren.
Overnachtingplaats: Benicarlo camperplaats La Mersera.
Za .3 t\m Wo 7 maart Na het ontbijt zijn we vertrokken via Barcelona naar het noorden van Spanje, om uit te komen in Zuid Frankrijk waar we hebben overnacht Port Vendres (Fr) 483 km op een camperplaats. Vandaag hebben we 483 km afgelegd.
De volgende dag Zondag 3 maart via Clermont Ferrand naar het plaatsje Aiqeperse (Fr) overnacht op een camperplaats we hebben vandaag totaal 532 km gereden.
De volgende dag 4 maart Maandag onze terug reis vervolgt door caentraal Frankrijk naar noord Frankrijk bij het plaatsje Goncourt (Fr) camperplaats aan de Maas overnacht. Vandaag hebben totaal 389 km gereden.
Dinsdag 4 Maart viaLuxemburg zijn we richting Nederland. We denken midden c.q. eind van de volgende week in Best te arrivere onze laatse overnachting plaats was een camperplaats in Neerpelt ( B) vadaag hebben we 468 km gerden.
Woensdag staat in het teken van thuis komst eerst langs onze dochter Nancy gereden eb vervolgens via onze Zoon Melle naar huis. Het weerzien met onze kinderen en klein kinderen was hart verwarmd, ze waren blij dat we weer heelhuis waren aangekomen en dit na 1010 dagen wag te zijn geweest
We zijn we ruim 3 maanden (110 dagen) op reis geweest en totaal +\- 11000 km afgelegd, het is een onvergetelijke reis geworden die zeker voor herhaling vatbaar is. Hopelijk hebben jullie genoten van mijn reisverslagen en nogmaals bedankt voor de vele reacties hierop. Tot ziens en we zien jullie allemaal wel weer bij ons thuis in het Brabantse Best.
Groetjes namens, “Devankolletjes”
Frank en Nelleke van Kol
02 Maart 2012 - 18:53
Rieky:
hallo luitjes,
wederom erg leuk om te lezen, ik tel de dagen af dat jullie weer thuis zijn. ga morgen met peter naar louis die word 85 jaar, harry en rian zitten nog in china tot woensdag. verder alles goed, en hoop jullie van de week te zien, goede terug reis en tot dan.
dikke kus rieky -
02 Maart 2012 - 20:17
Gerard En Truus:
Het was heel fijn jullie weer te zien in Vera Playa. Gezellig en lekker gegeten.
Zie de mail voor een paar foto`s in Garrucha. -
02 Maart 2012 - 23:02
Marion:
Fijn dat jullie weer thuiskomen. En leuk te lezen al die belevenissen. Je moet snel op kraambezoek komen hè want onze kleine Zilly is echt keileuk om te zien en te knuffelen. Goede terugreis en doe voorzichtig dat laatste stuk hè. Tot snel kus van ons allemaal -
02 Maart 2012 - 23:02
Marion:
04 Maart 2012 - 08:15
Rita Leclou Van Kol:
Wat fijn dat jullie weer op de terug reis zijn,nu nog het laaste stuk.
Ik hoop dat het allemaal goed komt.
Ik wens jullie een goede reis en behouden thuis komst.
Groetjes van Paul en Rita. -
04 Maart 2012 - 12:15
Marjo Broekman:
Hoi,hoi Nelleke en Frank, wat een reis en heerlijk weer, ik kan me voorstellen dat jullie hiervan genieten en volgens mij helpt het ook tegen een winterdip die veel mensen hier hebben( zoals ik) .De kou van de afgelopen maand ontlopen en ja de benzine prijs in Europa en in Nederland helemaal is drastisch hoog, hier in het dorp €1.72 dus Diesel zal navenant een prijs zijn zoals je in Spanje betaald hebt. Luxemburg is dan weer voordeliger maar dat is nog een paar honderd kilometers eer je daar bent.
Mijn winterdip /weinig energie is mede de oorzaak dat ik nu pas een aantal verslagen gelezen heb.
Gisteren hebben we bij de mol foto's gemaakt van het team Vrouwennetwerk, jou foto en van een paar andere teamleden doen we fotoshoppen zodat het lijkt of we er allemaal waren, wel handig systeem voor ons project.
Als ik het goed gelezen heb zijn jullie vrijdag weer in Best.
IK wens jullie een fijne terugreis en geniet nog van de zon en prettige temperatuur, vandaag en gisteren is het hier ook redelijk warm want het is 12 tot 14 graden overdag.
Heel veel liefs ,
Marjo :):):)
04 Maart 2012 - 18:27
Campermediterra :
Geweldig wat een reis, hartelijk dank voor jullie verslagen! Deze hebben ons doen besluiten niet nu een paar weken naar Marokko te gaan maar in het najaar en er dan een paar maanden te overwinteren zoals jullie, wie weet komen we elkaar dan wel een keer tegen!
Hoop dat jullie veilig thuis komen,
vriendelijke groet, Fred en Mirjam -
08 Maart 2012 - 14:37
Carolus Den Blanken:
Leuk jullie verslag te lezen. Zelf kom ik al 25 jaar in Marokko (voornamelijk het Rif) en daarover maakte ik een E-boekje, t.w. 'Een kaaskop in Marokko' te downloaden via www.carolusdenblanken.nl
Wellicht als jullie weer thuis zijn.
Groet -
01 April 2012 - 10:54
Thea En Wim:
Zijn een week thuis en nu jullie reis verslag gelezen enzo te lezen was het goed vertoeven
in marokko.onze vier maanden Spanje is ook goed geweest veel zon enkel feb.was er een koude wind.groetjes thea en Wim -
19 April 2012 - 17:28
Janengerdadegraaf:
beetje laat ,,,,,,,,,, maar wij zijn pas een paar dagen in holland terug. KOUD,,KOUD,,KOUD.. wat een afstanden rij jij zo af en toe. doen wij niet aan mee. nog een heerlijke tijd in portugal gehad. we hebben ze op ,, die,,, camping jullie groeten gedaan. her restaurant moet ong julie klaar zijn . maar wat een prachtplek he?? we hebben genoten. gaan jullie deze zomer nog iets ondernemen?. voor ons ook nog een verrassing,, weten nog niet waarheen. zielig he?? kus voor allebei en tot ziens[[[ of zo iets ]].