5e reisverslag
Door: devankolletjes
Blijf op de hoogte en volg Frank en Nelleke
29 December 2011 | Marokko, Essaouira
Nu daar zijn we dan weer met ons 5e reis verslag, over wat we allemaal hebben meegemaakt in de afgelopen week. Ik ben geëindigd op donderdag 22 december we waren toen nog in Loualidia.
Vrijdag 23 december. Vandaag staat er weer een verplaatsing op het programma, we moeten nog inkopen doen voor de komende feestdagen. We hebben vernomen dat in de plaats Safi een nieuw inkoop centrum is met o.a. een supermarkt (De Marjane) waar je alles kan kopen, vooral West Europese producten die elders in Marokko niet te koop worden aangeboden, zoals varkensvlees en alcoholische producten. We moesten bier, wijn inslaan voor de komende feestdagen. Maar we verschoten van de prijzen, die staan niet in verhouding met de overige producten, bijvoorbeeld blikje Heineken 50 cl 18 DH ( € 1,620 1 fles Marokkaanse wijn 28,5 DH (€ 2,60) fles port 0,75 l 80 DH (€ 7,20) dit zijn prijzen waar we wel van zijn geschrokken. De stad Safi staat bekend om de traditionele pottenbakkerijen, hier kun je nog zien hoe ze potten, schalen enz. enz. maken, hier worden deze producten nog op traditionele wijze gefabriceerd. Maar daar zijn we niet naar toe gegaan, dat hebben we in vorige reizen al meerdere malen bezocht. Vervolgens zijn we langs de kust verder gereden, we kwamen langs diverse grote chemische fabrieken met de nodigde luchtverontreiniging met een verschrikkelijke stank. Van milieu verontreiniging hebben ze nog nooit gehoord ,in deze omgeving hing dan ook een ondragelijke stank. Vervolgens kwamen we in een totaal verlaten badplaats Souiria Kedima. Je wilt het niet weten maar een badplaats met een uitzonderlijke mooie boulevard, kilometers lang en mooi aangelegd met diverse vakantie resorts, die niet zijn afgebouwd en waar het groen uit de daken groeit. Het lijkt wel een spook dorp en helemaal verlaten of er al jaren geen mensen zijn geweest. Je weet niet wat je ziet aan het einde van de boulevard is een Marokkaanse strandtent met een parkeerterrein direct aan zee. We kunnen hier staan met 24 uur beveiliging water, stoom en warme douches zijn voorhanden kosten 40 DH (€ 3,60 per 24 uur). We besloten om hier de nacht door te brengen. Tevens konden we voor het eerst de Nederlandse zenders niet meer ontvangen met onze schotel van 60 cm, die is te klein om via Astra de Nederlandse zenders nog te kunnen ontvangen. Dus als we nog naar de Nederlandse zenders wel willen kijken dan moet ik morgen op zoek gaan naar een grotere schotel van minstens 80 tot 90 cm. Het weer vandaag in de morgen bewolkt namiddag brak de zon door en werd het nog 20 graden.
Vandaag hebben we 114 km gereden.
Overnachtingplaats: Souria Kedima parkeerplaats N 32 02. 371 W 09 20.509 aan de buolevrard bij strandtent 40 DH voor 24 uur.
Zaterdag 24 december. Na het ontbijt hebben we samen overlegd, we besloten om tot na kerstmis hier te blijven Karel en Marie-Jose waren daar roerend mee eens. Dus mijn eerste taak vandaag was op zoek te gaan naar een grotere schotel, samen met een Marokkaan die jaren in Nederland heeft gewoond en vloeiend Nederlands sprak ,hij bood zijn diensten aan. Ik ben met zijn met zijn auto naar het dichtbij zijnde dorpje( +\- 10km ) gereden, om te kijken of we een grotere schotel op de kop kunnen tikken. Nu daar was ik snel klaar mee, en voor de kosten hoefde ik het niet te laten, totaal was ik 150 Dh (€ 13,50) kwijt. Daarvoor had ik een schotel (90 cm) compleet met een steun kabel en stekkertjes plus een LMB. Vervolgens alles in elkaar gezet, en ja hoor we hadden weer beeld, alles werkte weer dus konden we tijdens de kerst naar de Nederlandse zenders kijken. Op de parkeerplaats waar we stonden waren inmiddels meerdere camperraars komen staan van diverse nationaliteiten Engelsen, Duitsers, Belgen en Fransen. We besloten gezamenlijk om morgen 1e kerstdag het kerstdiner te gaan gebruiken in het strand paviljoen. Dus ben ik op pad gegaan of dat mogelijk was, volgens de eigenaar van het strand paviljoen geen probleem. We konden kiezen uit diverse tajine ’s en paella, hij moest aantal deelnemers vandaag wel weten. Dus vervolgens de campers afgegaan en er deden vijf stellen mee allemaal Nederlanders, de buitenlanders hadden geen interesse. Dus dat wordt morgen een gezellige 1e kerstdag. Het weer vandaag, een mooie zonnige dag met 25 graden in de zon. Kerst avond hebben we doorgebracht in onze eigen camper, van een lekkere maaltijd genoten en natuurlijk de traditionele biefstuk (in Nederland gekocht) uit de vriezer ontbrak niet. Nog wat naar de tv gekeken, we konden immers weer de Nederlandse zenders ontvangen. Tegen een uur of een zijn we naar bed gegaan.
Overnachtingplaats: Souiria Kedimade zelfde als gisteren.
Zondag 25 december 1e kerstdag De dag begon hoopvol, bij het opstaan een strak blauwe lucht en de zon liet zich van de goede kant zien. Tegen een uur of twee liepen we naar het strandpaviljoen om deel te nemen aan het kerst diner, wij hadden een tajine (kefta) bestaande uit gehakt met eieren en friet voor 2e personen incl. koffie voor 120 DH (€ 11,00), alcoholische drank zoals wijn en bier mochten we zelf mede brengen. De eigenaar had de tafels buiten op het strand gezet en de keurig gedekt (voor Marokkaanse begrippen). Het was een gezellig kerstdiner wat we niet snel zullen vergeten, een kerst diner in Marokko op het strand in de zon bij een 25 graad, dat is toch wel erg uitzonderlijk volgens Nederlandse maatstaven. Tegen een uur of vier zijn we naar onze camper gegaan want we zouden Skype met Nancy (onze dochter)en hebben uitgebreid met hun en de kleinkinderen gesproken. Vervolgens ook nog uitgebreid met mijn zus Marion gesproken, daar waren al mijn broers en zusters aanwezig, zij genieten samen van het kerstdiner, het zag er gezellig uit. Ik vond het toch erg mooi en fijn om al mijn broers en zussen even te spreken, als ik over een helikopter kon beschikken zou ik er best voor een paar uur bij willen zijn maar helaas dat is niet zo. Verder de avond doorgebracht in onze camper en gezellig samen naar de TV gekeken. Al met al een heel bijzondere 1e kerstdag 2011 die we niet snel zullen vergeten.
Overnachtingplaats: Souiria Kadima zelfde als gisteren.
Maandag 26 december. Na het ontbijt besloten we samen om verder te reizen richting het zuiden, we zouden naar de plaats Essaouria rijden een klein 100 km richting het zuiden. Karel en Marie-Jose gingen er ook naar toe. Onderweg zagen we de eerste kamelen karavaan lopen een ezel met daar achter twee volgepakte kamelen, dit zal zeker niet de laatste keer zijn tijdens deze reis dat we een kamelen karavaan tegen komen. We besloten dicht bij het centrum van Essaouria te gaan staan, daar is een groot plein waar je met de camper mag overnachten op loop afstand van de Medina (centrum) van de stad. Na de lunch zijn we de Medina in gelopen, er zijn hier veel West Europese toeristen, het is dan ook een van de drukst bezochte badplaatsen van Marokko. De vissershaven moet je gezien hebben heel bijzonder en echt Marokkaans, we hebben diverse Souks (markten) bezocht. Tevens staat deze stad bekend om zijn vele kunstenaars, onder andere bij kunstschilders, schrijvers en muzikanten (oa Jimmy Hendrix) heeft hier jaren gewoond. Dus echt een sfeer volle stad, met voor Marokkaanse begrepen veel luxe hotels. Vandaag was het een prachtig dag, met de gehele dag zon en 25 graden. Dus genieten we met volle teugen van, vooral als we via de TV het weer berichten zien, hoe het weer in Nederland is, dan zijn we toch wel erg bevoorrecht vinden we samen.
Vandaag hebben we 97 km gereden.
Overnachtingplaats: Essaouira parkeerplaats N31 30 640 W 09 45 960 centrum Avenue Al Moukaougma plein.
Dinsdag 27 december. Na het ontbijt besloten we om nog een dag langer in Essaouria te blijven. Nelleke, Karel en Marie-Jose zijn naar de medina (centrum van de stad) gelopen om te gaan winkelen, ze hadden een zilver winkeltje (coöperatie) ontdekt, in het winkeltje waar de leerling zilversmede hun zelf gemaakte sieraden verkochten. Ze heeft er een mooie hals ketting en ring gekocht, maar winkelen is niets voor mij, dus besloot ik om vandaag bij de camper te blijven, om mijn reisverslag bij te werken, zodat ik aan het einde van deze week kan versturen. Na de middag ben ik samen met Nelleke naar de Medina (centrum) van de stad gewandeld en de vissershaven. De Medina (centrum van de oude stad) is nog geheel ommuurd met in totaal 4 ingangspoorten iedere windrichting een en aan de zee zijde zijn de vestigings muren nog geheel intact met munitie opslag schuren in de muren gebouwd. De stad zelf is gebouwd in de 16e eeuw door een Franse architect en dat kun je nog goed zien omdat alle straten recht en allemaal uitkomen op het centrale plein midden in de stad. De verbinding straatjes zijn vaak overdekt, dit is gedaan omdat het kan in de zomers wel 40 tot 45 graden kan worden, op deze manier blijft het koel in de woningen. Tevens sta je versteld van dat je ineens in een klein straatje de ingang ziet van lux hotel. Het weer was vandaag uit de kunst volop zon bij 22 dus genieten we van het mooie weer, we lopen hier al dagen in de korte broek en dat in december niet te geloven toch.
Overnachtingplaats: Essaouira zelfde als gisteren.
Woensdag 28 december. Vandaag gaan we weer verkassen verder naar het zuiden toe, Karel wist een mooie luxe camping bij een badplaatsje Sidi Kaouki +\- 30 km naar het zuiden. We besloten om er naar toe te rijden, daar hebben we geen spijt van gekregen. Inderdaad een prachtige camping geheel ommuurd, met stroom en schoon sanitair, de toiletruimte is geheel betegeld en uit de douches komt warm water, dit is behoorlijk luxe voor Marokkaanse begrippen. Per dag betalen we hier 75 DH (€ 6,75) per dag incl. stroom. Vandaag staat een originele zelf gemaakt Tajine op het menu, het weer was weer uit de kunst volop zon bij 25 graden, een minpuntje er stond een koude wind vandaag maar als je uit de wind ging zitten was het weer een prachtige dag. In de loop van de avond hebben we nog via Skype contact gehad met Nancy ,Johan en de kleinkinderen dat is toch ook wel bijzonder om met elkaar te praten met beeld en het kost niets.
Vandaag hebben we 29 km gereden.
Overnachtingplaats: Sidi Kaouki camping Kaouki Beach N 31 21.072 W 09 47 671 met een prachtig uitzicht op zee.
Donderdag 29 december. Na een goede rustige nacht zijn we tegen negen uur opgestaan ontbeten en vervolgens hebben we onze fietsen tevoorschijn gehaald. We zouden samen met Karel en Mario-Jose gaan fietsen we hebben een tocht gemaakt van +\- 35 km langs de kust weg richting Agadir. Het natuurschoon is hier wel heel bijzonder, met Argan bomen waar de geiten in klimmen om de vruchten uit de bomen te halen en die vervolgens opeten. We zijn onderweg twee keer gestopt bij een Riad (soort hotel) met veel luxe, en een fantastisch uitzicht op zee de liging was echt heel bijzonder met een fantastisch uitzicht op zee, en aan de ander zijde op de bergen. De eigenaar een Marokaan die in het westen (Nederland, Duitsland of Engeland) hebben gewerkt en vervolgens zijn terug gekomen en met het verdiende geld hebben ze hier weer geïnfesteerd. De eigenaar was bijzonder trots op zijn bezit en leiden ons rond. Je kan hier voor +\- € 55,00 overnachten incl. twee personen ontbijt en diner. Het weer was vandaag weer uit de kunst 22 graden en volop zon, dus genieten we samen van deze mooie dag.
Voor de geïnteresseerde volgers van ons dagboek met de “De van Kolletjes” op reis, we hebben nu +\- 3500 km gereden. We zijn 25 km ten zuiden van Essauira en +\- 160 km ten noorden van Agadir.
Overnachtingplaats Sidi Kaouki op camping Kaouki Beach.
We wensen alle lezers van ons dagboek een fijn en gezellige jaar wisseling toe, en voor het nieuwe jaar een goede gezondheid, met veel reis plezier en een goede gezondheid, vanuit het zonnige Marokko.
Tot het volgende reis verslag dat aan het einde van de volgende week verschijnt.
Groetjes van ons uit het zonovergote Marokko.
30 December 2011 - 12:32
Nelleke:
Ik zie wel op de foto's en lees uit het verslag dat jullie het uitstekend naar de zin hebben.
De foto's zijn heel bijzonder en wat het weer betreft zou ik zo willen ruilen, al is het hier in Nederland nog steeds niet koud. De beste wensen voor een goed en gezond 2012 van Wim en mij. -
01 Januari 2012 - 15:23
Ben En Henriëtte:
Hallo Marokko-liefhebbers, mooi-weer-genieters, avonturiers, en zus en zwager!
Ja, het klopt dat er niet direct van ons een reactie op het laatste verslag kwam. En had je daar wél naar gekeken misschien? Het is steeds weer leuk om te lezen hoe jullie genieten in een aangenaam land met een fantastisch klimaat! Ja, Kerst met 25 graden is inderdaad iets om nooit meer te vergeten!
Maar misschien ben je ook wel een beetje benieuwd hoe wij het hier maken. Welnu, intussen is Kerst hier ook voorbij, Ben is jarig geweest, oudjaar is voorbij en is het nieuwe jaar aangebroken. Hier vliegt de tijd dus ook!
Voor ons was de afgelopen week ook erg gezellig, ook al is het weer hier minder mooi en zitten wij niet tussen de kamelen, maar wij kunnen ontzettend genieten van onze sociale contacten, zoals van familie, buren en kennissen en/of vrienden.
Omdat we Ben's verjaardag uitgesteld hebben naar 7 jan. zijn we eind dec. een paar dagen naar Zeist en omgeving geweest, in een fantastisch hotel, midden in de stad. Op foto's in de gang van het hotel konden we zien dat mensen als Prins Bernhard, Gorbatsjov, cabaretiers, bekende politici en musici enz. enz. hier ooit logeerden. Ja, ja! Wij doen voor hen heus niet onder! (grapje!)
Tot slot wensen we jullie heel veel goeds toe voor dit spiksplinter nieuwe jaar. Geniet van alles wat Marokko jullie biedt en geniet ván en zorg goed vóór elkaar want dat zijn jullie waard.
Dikke kus van ons en tot de volgende keer weer.
Ben/Henriëtte
P.S. De kans is groot dat dán onze skype werkt. Zélf krijg ik het niet voor elkaar, maar de hulptroepen zijn ingeschakeld. Bye.