9e reisverslag
Door: devankolletjes
Blijf op de hoogte en volg Frank en Nelleke
29 Januari 2012 | Marokko, Tafraout
Hier zij we dan weer met een nieuw reisverslag over wat we de afgelopen week wat allemaal hebben beleefd. Nelleke is goed aan gekomen in Marrakech na week in Nederland te zijn geweest. En van Gerard Evers hebben we via sms vernomen dat hij ook weer goed is aangekomen in Vera Playa. Ik ben met het vorig reisverslag geëindigd op zaterdag 21 januari. Deze heeft wat vertraging opgelopen omdat we het erg (druk) hebben gehad met allerlei onbelangrijke dingen. We wensen jullie dan ook veel lees plezier toe.
In eerste instantie een reactie van Nelleke zelf, over haar verblijf in Nederland. Na een goede vlucht donderdag 12 jan. ’s middags geland in Eindhoven. Wat een verassing Mello, Nancy, Chloe en Djustin stonden in de regen me op te wachten. Meteen naar Mello (mijn zoon) zijn huis gereden, want Daan (mijn kleinkind) was jarig. Een hartelijk welkom en een drukte van jawelste. Iedereen was blij me weer te zien. We hebben er een lekkere borrel op gedronken al weer 8 jaar Daan. Ik ben tot zaterdagmiddag bij Mello en Carola geweest, ze hebben me echt verwend en Ik heb er echt van genoten. De kinderen waren super lief en Carola en Mello zeer gastvrij. De volgende verjaardag was van Nancy (mijn dochter), werd zaterdag 42 jaar we zijn met haar gezinnetje ‘s avonds naar het Grieks restaurant wezen uit eten heel gezellig. De volgende morgen met Mello en alle kleinkinderen wezen zwemmen, en ‘s middags Nancy verjaardag gevierd. Een paar fijne dagen gehad, en ook weer heel gastvrij, Johan en Nancy bedankt. Ook Chloe en Djustin waren heel blij dat oma bij hun logeerde ook nog de verjaardag van Chloë gevierd, we zijn samen wezen brunchen was erg gezellig. Bedankt kids voor de gezellige week een dikke kus van mij. Ook Rieky bedankt voor je gastvrijheid en lekker bij gekomen van alle drukte afgelopen week. Ook en Ben en Henriette bedankt voor de gezelligheid en het lekker eten bij jullie. Nu ik ga eindigen iedereen bedankt voor de gezellige week en Nederland, een dikke kus van mij. Vervolgens ben ik weer op donderdag morgen 19 Jan. vertrokken naar Marokko. Na voor mij een onvergetelijke week in Nederland. Groetjes van Nelleke.
Zondag 22 januari. Na alle ervaringen van de afgelopen week te hebben uitgewisseld wat ik (Frank) en Nelleke allemaal hebben meegemaakt. Vandaag een rustdag om alles te laten bezinken en lekker uit te rusten op de bijzondere mooi camping in Marrakech, het was vandaag prachtig weer volop zon bij een graad of 25. We waren alle twee oververmoeid van alle belevenissen van de afgelopen week, dus een rustdag was wel op zijn plaats. Voor de geïnteresseerde je kunt een kijkje nemen op de website van deze camping. www.lerelaisdemarrakech.com
Overnachtingplaats Marakech camping Le Relais
Maandag 23 januari. Stond in het teken van de grote schoonmaak, want dat was hard nodig, onze camper zat onder het zand, van binnen en buiten, van de zandstorm van de afgelopen week. Nelleke heeft de was gedaan, op de camping was een wasmachine voorhanden ideaal. Verder hebben we ons programma voor de komende weken doorgenomen. We zij van plan om via Taroudant, Tafraoute, Tata, Agdz naar Merzouga (ligt in de westelijke deel van de Shara woestijn) te rijden. Daar gaan we de zandduinen van Erg Chebbi bezoeken, we denken daar over 1 á 2 weken aan te komen, maar dat hangt natuurlijk allemaal af van het weer de komende weken. Vandaag was het licht bewolkt maar de temperatuur is nog steeds aangenaam zo rond de 20 graden. In de namiddag hebben we nog een fietstocht gemaakt naar de plaatselijke palmerie maar dat viel wat tegen, het is een gebied met veel palmbomen, met veel super luxe hotels (resorts) en luxe particuliere bungalows. Een van die superluxe hotels (resorts) hebben we bezocht het Sangho privilége Marrakech je kunt een kijkje nemen op hun website www.sangho.fr dan sta je versteld van de luxe, bij nader informatie betaal je € 70,00 per nacht voor 2 personen incl. ontbijt, en ‘s avonds een uitgebreid dinerbuffet. We besloten om morgen onze reis te gaan vervolgen richting Taroudant, bij mooi weer over de Tizi-n-Test pas van +\- 2100 meter, als het bewolkt is heeft dat geen zin (te veel risico) op deze route is de weg erg smal, en tevens erg steil met heel veel haarspeld bochten. Het alternatief is om vervolgens via de snelweg A7 richting Agadir te nemen.
Vandaag 300 km gereden.
Overnachtingplaats: Marakech camping Le Relais
Dinsdag 24 januari. Op tijd opgestaan ontbeten, en afscheid genomen van diverse Nederlanders waar we de afgelopen dagen mee hebben opgetrokken. Het weer was bewolkt dus besloten we om niet via Tizi-n-Test pas te rijden (Hoge Atlas) maar over de tolweg A7 richting Agadir. Voordat we Marrracech hebben verlaten moesten we eerst onze voorraad op orde brengen, dus eerst langs de supermarkt Marjaine gereden. En ja hoor we schrokken weer van het bedrag wat we moesten afrekenen bij de kassa, dat went nog steeds niet, dat komt hoofd zakelijk door de alcoholische drank van o.a. bier, wijn en whisky. Daarna snel richting autosnelweg A7 (tolweg) van meer dan 200 km richting Agadir, voor de prijs hoef je het niet te laten we moesten 120DH ( € 10,50) betalen. Tegen een uur of vijf kwamen we in Taroudant aan, we wisten uit voorafgaande reizen naar Marokko dat je hier op een bewaakt parkeerterrein kan staan dicht bij het centrum. Die we snel gevonden hadden we stonden tegen de stadsmuur met zeken 20 campers, voorzieningen zijn er niet maar het is dan ook gratis. Vanavond stond gegrilde kip met paella op het menu, een kant-en-klaar maaltijd gekocht bij de Marjaine van morgen. Het weer was vandaag bewolkt in de namiddag liet de zon zich nog van de goede kant zien en het werd +\- 20 graden.
Vandaag hebben we +\- 300 km gereden.
Overnachtingplaats: Taroudant op parkeerplaats langs de stadsmuur
N 29 43. 384 W 08 58 819 (gratis)
Woensdag 25 januari. Na een prima nachtrust en wat te hebben uitgeslapen besloten we om vandaag hier te blijven staan. Naast onze camper stonden enkele toeristen koetsjes geparkeerd, je ken ze wel waarmee je een rondrit kunt maken door de stad. Bij navraag bleek dat de koetsier voor een rondrit van +\- 2uur 150 DH (€ 13,50) incl. 2 personen, bij nader onderhandelen kwamen we uit op 80 DH (€ 7,20) incl. 2 personen. We besloten er op in te gaan en hebben ons door de binnenstad laten rijden (een aanrader). Ook hebben we de plaatselijke leerlooierij bezocht, je weet niet wat je te zien krijgt, van milieu behoud hebben ze hier waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Onder welke omstandigheden de mensen hier hun moeten werken is echt ongehoord, helaas ik heb er geen andere woorden voor, maar dat zal wel liggen in de Marokkaanse cultuur denk ik zo. Verder nog wat inkopen gedaan op de plaatselijke Souk (markt) we kwamen rond de klok van 14.00 uur weer terug bij onze camper. Het weer was vandaag wisselvallig zon en bewolking en lichte regen in de late namiddag (de eerste regen druppels tijdens deze reis) maar de temperatuur bleef aangenaam die schommelde zo rond de 20 graden.
Overnachtingplaats: Tafraout op parkeerplaats langs de stadsmuur.
Donderdag 26 januari. Na het ontbijt zijn we zo rond 10.00 uur vertrokken richting Tafraoute, we hebben een alternatieve route genomen door de bergen, een prachtige tocht door een ongekende mooie natuur, het landschap veranderde constant vorm en kleur, toeristen kom je hier bijna niet tegen. Onderweg merkte ik dat onze koelkast van de camper niet goed werkte (koelde niet meer), zal zeker te maken hebben met de diverse zandstormen afgelopen weken, een klein probleem dat ik de komende dagen moet oplossen want zonder koelkast kunnen we niet in verband met de voorraad vers vlees dat in de vriezer ligt (voorraad voor de komende week). Jammer dat het weer niet goed meewerkte tijdens deze tocht veel wolken maar het bleef droog maar koud, we reden boven de 1500 meter hoogte uitlopers van de Hoge Altlas, de R105 via Ait-Baha. Wat inhield dat op de hoogste bergtoppen in wolken zaten, wat het vergezicht erg belemmerde. Tegen een uur of vier kwamen aan in Tafraoute we wisten nog een vrije camperplek achter de camping (zonder voorzieningen) we besloten daar gaan te staan, er stonden wel meer dan 40 campers vrij in de natuur, omgeven door palmbomen en bergen die bestaan uit allerlei grote granieten stenen die verschillend van vorm en kleur zijn wekelijk een prachtige omgeving, en ja hoor het grote woord kwam er bij ons alle bij weer uit, een dergelijk hotelkamer midden in de natuur is niet te boeken, en geloof me dat is echt waar. We kwamen weer diverse bekende tegen die we tijdens deze reis al vaker hebben ontmoet, onder andere Jan en Gerda de Graaf en een Duits echtpaar. Toen we net waren geïnstalleerd kwam een Marokkaan langs die vertelde dat hij reparaties kon uitvoeren aan campers. Ik vroeg aan hem of hij mijn koelkast kon repareren, was geen enkel probleem, meteen een afspraak gemaakt voor morgen. Dan kon ik langs komen bij zijn werkplaats die gelegen was in het dorp zelf. Het weer vandaag was wat wissel valig bewolkt met zon bij een graad of 20.
We hebben vandaag +\- 180 km gereden.
Overnachtingplaats: Tafraout achter de plaatselijke camping (Palmerie) in de vrije natuur.
Vrijdag 27 januari. Na het ontbijt, ben ik naar de garage gereden om mijn koelkast te laten repareren. Nu dat was een fluitje van een cent, alleen de brander moest schoon gemaakt worden die zat vol zand. Vervolgens terug gereden naar onze camperplek. Inmiddels was de politie komen opdagen die aan alle camperraars duidelijk maakte dat ze moesten vertrekken en een plaatsje moesten zoeken op een van de 3 campings in de omgeving van Tafraoute. Was niet zo verwonderlijk want de campings stonden bijna leeg, en hier in het wild stonden wel meer 40 campers vrij. Dus bij terug komst van de garage hebben we een plaatsje gezocht op een van de camping die dichtst bij het dorpje lag. In de loop van de dag kwam een Marokkaan zijn diensten aanbieden om morgen een tocht te maken met zijn vierwieldrive auto (jeep). We besloten om samen met het Duitse echtpaar daar op in te gaan, we hadden al plannen gemaakt om deze dagtocht te boeken, met vier personen is het niet zo duur. Dus morgen staat ons weer een verassing te wachten. Het weer was vandaag erg wisselvallig bewolkt en koude wind met af en toe zon bij een graad of 20.
Overnachtingplaats: Tafraout langs camping Palmerie.
Zaterdag 28 januari. Na het ontbijt stond om +\- 9.30 uur de chauffeur met zijn vierwieldrive auto (jeep) op ons te wachten, voor de dagtocht kosten 300 DH p\p (€ 27,50) inclusief lunch, die door ons door de omgeving van Tafraoute zou rijden. We reden eerst naar de blauw geverfde stenen, gemaakt in 1984, door een Belgische kunstenaar Jean Vérame, hij had er ruim 19 ton blauwe en rosé verf voor nodig. Door invloed van de zon zijn ze verkleurd en in 2006 zijn de meest over geverfd, vervolgens maakte we een tocht door deze prachtige omgeving, we kregen ruimschoots de gelegenheid onderweg om foto’s te maken van deze bijzonder mooie omgeving met veel natuurschoon en erg afwisselende natuur, dan weer bergen en bijzonder mooie oases met prachtige palmbomen. Het is moeilijk te verwoorden zo mooi was de tocht, de foto’s spreken voor zich denk ik, je moet dit zelf hebben beleefd. Onderweg kregen we nog een lunch aangeboden, en tegen een uur of vier kwamen we voldaan van de vele indrukken weer terug op de camping, na +\- 110 km door deze omgeving te hebben gereden over pistes (onverharde wegen). Als je in deze omgeving bent is het vast en zeker een aanrader om deze dagtocht te boeken. Bij terug komst hebben we samen met het Duitse echtpaar nog een borrel gedronken, en na gepraat over deze prachtige dagtocht die erg veel indruk op ons heeft gemaakt. Het weer vandaag was prachtig volop zon bij +\- 22 graden.
Overnachtingplaats: Tafraout langs de camping Palmerie.
Zondag 29 januari. Vandaag staat in het teken om onze camper te laten opknappen. Ik heb een afspraak gemaakt met de garage die ook mijn koelkast heeft gerepareerd, om vandaag onze spiegel van de camper te laten maken (die ik in Frankrijk) kapot had gereden, ook zou hij alle roestplekjes bij werken want dat kost hier bijna niets (erg goedkoop), dus als je reparaties aan je camper wilt laten uitvoeren doe het dan hier. Je kunt onder andere heel je camper laten overspuiten, voor de onkosten hoef je het niet te laten. Nelleke is naar de plaatselijke wasserette gelopen om onze was te laten doen. Het weer is vandaag uit de kunst strak blauwe hemel veel zon bij 25 graden.
Overnachtingplaats: Tafraout langs camping de Palmerie.
Nu dat was het dan weer het reisverslag van de afgelopen week. Het weer was de afgelopen dagen wat minder veel bewolking maar de temperatuur bleef wel aangenaam zo rond de 20 graden overdag, maar in de loop van de avond koelt het hier erg af, want we staan tussen de bergen op +\- 1200 meter hoogte. Deze week hebben we +\- 500 km gereden richting het zuiden. Voor de komende week hebben we plannen om verder te reizen richting het oosten, via een mooie route richting Tata, Forum-Zguid, Agdz naar Erfurd om uit eindelijk uit te komen in de omgeving van Merzouga dat licht weer in de woestijn. Daar gaan we onder andere de zandduinen van Erg Chebbi bezoeken. Hier kan je een bijzonder mooie zon opgang en ondergang zien, die door vele toeristen worden bezocht. We genieten samen van de vele reacties op onz reisverhalen met “De van Kolletjes” op reis, erg leuk om de reacties te lezen hier in het verre Marokko.
Groetjes namens ons.
Frank en Nelleke van Kol. (devankolletjes)
PS.
Bij deze nog een reeks foto's die ik heb toegevoegd en horen bij het 8ste reisverslag. Deze zaten op het fototoestel van Gerard Evers. Ik was door mijn aantal te plaatsen foto's heen (max 150 stuks). Dus extra ruimte aangevraagd, nu lukte het wel. Dus kijken en geniet maar van deze mooie foto serie.
"De van Kolletjes"
Frank en Nelleke van Kol
29 Januari 2012 - 18:27
Janengerdadegraaf:
nou weer erg je best gedaan, jochie,,mooie foto,s nu moet je hier de omgeving eens gaan bekijken is ook zo mooi,, en morgen aan de hete beignets,, dat is pas genieten tot morg -
29 Januari 2012 - 18:31
Mees:
Hallo opa en oma, ik mis jullie. Ik heb een voetbalboek van de plus. mooie foto's ik vind de foto grappig met die schapen. Xxx van mees (gevraagd wat hij wilde schrijven en letterlijk overgenomen)
Namens ons, super mooie foto's, rieky is hier op de koffie, ook namens haar de groetjes. Geniet er nog maar van. Mello, Carola, rieky.
Hoi opa en oma, ik heb gewonnen met 4-2 en heb 2 goals gemaakt. Ik ben vandaag nog bij PSV geweest. Het ging goed.ik heb ook communie kleren gekocht.ik mis julie.xxx van Daan
29 Januari 2012 - 18:46
Van Lieropjes:
weer een mooi reisverslag en mooie foto's.wel bijzonder die mooie gekleurde stenen.
wat fijn dat de camper weer word op geknapt en dat je er weer voorlopig er mee vooruit
kan. en dan voor z'n spot prijsje.
ook fijn dat jullie zo goed weer hebben.
hier is het nu echt erg koud op het moment vriest het hier.
dan is een graad of 20 wel erg aangenaam.(wel een beetje jaloers.)
hier gaat het z'n gangetje.
ons gezin is ook uit gebreid met een nestje van 4 puppie's.
alles goed met moeder en kinderjes.
het zijn 2 reutjes en 2 teefjes,bevalling is ook uitzonderlijk goed verlopen.
ik en ons gezin genieten volop van die kleine witte hondjes(muisjes lijken ze net)
nou pap en mam geniet er nog maar van die mooie omgeving en de warme temp.
dikke kus van ons alle nancy en de rest van de familie
30 Januari 2012 - 11:28
Rieky:
hallo frank en nelleke,
fijn weer iets te horen , wat hebben jullie veel gezien zeg. en wat een mooie foto s.
ik geniet er van, en een lekker weer, hier is het deze week echt winter erg koud. ben zelfs vandaag niet gaan zwemmen, te koud op de fiets. verder is alles goed, ik heb een 1000 stuks puzzel op tafel gelegd , dus verveel me niet.
nouluitjes geniet er nog van, een dikke kus van mij
rieky xx -
30 Januari 2012 - 20:36
Rita Leclou Van Kol:
Hoi Frank en Nelleke,
Wat zien jullie toch veel he,ja dat is een hele mooie camping hoor.
Leuk Nel met al die schapen zeg,en op dat rijtuigje samen met onze Frank.
En die kameel die op jullie pad kwam,en die blauwe en rose bergen heel mooie allemaal.
De camper doet het maar goed he je hebt er veel plezier van teminste.
Wij gaan 18 februarie naar Egypte met de kinderen en de kleinkinderen 8 dagen op huwelijks reis.
In een allinclusive in Hugarda ik kan bijna niet wachten,maar voor een weekje.
Nog heel veel plezier samen en geniet er maar van.
Dikke kus van je zusje Rita. -
01 Februari 2012 - 18:44
Marion Zillekens :
Leuk wel lang verhaal, maar ja wat wil je als je ook nog eens ieder apart bent 1 weekje. Leuke foto's ook weer, het genieten spat van jullie verhalen af.
Hier is de winter eindelijk ingevallen, het vriest flink maar overdag een lekker zonnetje, mooie uitzichten dstvwel.
Wij hebben sinds zaterdag weer een hondje, een klein baby teefje van 7 weken oud, ze heet Zilly.
Echt heel schattig en lief, we genieten er volop van!!!!
Nou luitjes tot ziens weer en vooral blijven genieten hè
Groetjes en een dikke kust van ons allemaal en een pootje van onze kleine Zilly.
05 Februari 2012 - 11:44
Wil,Monique & Wilma:
Hoi Frank & Nelleke,
Wat maken jullie toch een mooie reis en wat zijn de foto's mooie.
We zien wel dat jullie genieten en heel wat mee maken.
het is hier momenteel KOUD!!
Ik heb in jullie huis de verwarming op een iets hogere stand gezet ( was namelijk behoorlijk koud) ga iedere dag even kijken hoe het is met de temp. in jullie huis.
En we hebben vandeweek een goed bericht gehad van mijn broer, hij heeft verder geen uitzaaiingen daar hebben we dus even een paar extra borrels op genomen.
Geniet er nog lekker van,
vele groetjes van Willy,Monique & Wilma