10e reisverslag - Reisverslag uit Merzouga, Marokko van Frank en Nelleke kol - WaarBenJij.nu 10e reisverslag - Reisverslag uit Merzouga, Marokko van Frank en Nelleke kol - WaarBenJij.nu

10e reisverslag

Door: devankolletjes

Blijf op de hoogte en volg Frank en Nelleke

05 Februari 2012 | Marokko, Merzouga

7e jaargang num.35 Zat. 5 febr. 2012. Vanuit: Merzouga (Marokko)
Hier zijn we dan weer met ons reisverhaal wat we de afgelopen week allemaal hebben meegemaakt. We wensen jullie veel lees plezier. En bedankt voor de vele reacties die we hebben ontvangen, we genieten daar volop van hier in het verre Marokko. We hebben van diverse kanten en van de TV vernomen dat het volop winter is in Nederland. En wij zitten nu in de Sahara met 20 tot 30 graden boven nul en de gehele dag zon wat een verschil met het koude Nederland.

Maandag 30 januari. Bij het opstaan liet de zon zich van de goede kant zien, we besloten om vandaag een rustdag te nemen en te genieten van de zon, vooral als we de reacties lezen op onze 9e reisverslag hoe het weer in Nederland is, echt winters weer bij -2 tot -10 graden. Dus genieten we hier extra. Vandaag kwam een kapper op de fiets langs de campers. Ik besloot om me te laten scheren voor onze camper in de vrije natuur en in de zon is dat niet speciaal, ik dacht van wel en dat voor 30 DH (€ 2,75) dus genoot ik er bijzonder van zie bijgevoegde foto spreekt voor zich. Na de middag zijn we met nog een Duits echtpaar die we al eerder hebben ontmoet tijdens deze reis naar een nomade familie gelopen die in een nomade tent wonen in de vrije natuur, met een babydie 3 maanden geleden is geboeren (in hun Nomadetent). Het Duitse echtpaar waren er al eerder deze week naar toe geweest en hebben baby kleertjes gegeven. Na +\- 30 minuten lopen kwamen we bij de Berber familie aan. Ik wist niet wat we zagen, zoiets heb ik nog nooit gezien. En wat vooral zo bijzonder was ze hebben helemaal niets als een tent, een ezel en wat geiten, water haalde ze met het ezeltje (+\- 5 minuten lopen) uit de waterput, en stroom (electra) hadden ze niet, deze mensen leven heel primitief en zijn erg arm. We mochten foto’s maken van de trotse vader\moeder met hun pas geboren baby. Als dank hebben wij wat geld gegeven. Echt dit was erg bijzonder om zo een uurtje met deze familie door gebracht te hebben, communiceren ging voornamelijk in gebaren taal. Nu besef ik zelf pas hoe rijk wij zijn met al onze bezittingen. Ik voelde me echt schuldig maar ja deze nomade familie weet niet beter zouden we maar zeggen (is niet bedoeld als een excuus). Het heeft mij en Nelleke erg aangegrepen om zo dicht bij deze Nomade familie te zijn geweest, we zullen deze ervaring niet snel meer vergeten. Bij terug komst waren we alle bij erg onder de indruk van deze unieke ervaring vandaag.
Overnachtingplaats: Tafraout langs camping Palmarie.

Dinsdag 31 januari. Het beloofd vandaag weer een bijzondere mooie dag te worden, de zon liet zich al vroeg in de morgen van de goede kant zien. We besloten in de loop van de morgen naar een Berberdorpje te lopen +\- 1 uur van onze camper vandaan. Daar was een museum gevestigd, waar je kan zien hoe een Berberfamilie vroeger leefde in een Kasba, volledig ingericht net zoals het vroeger was. Deze Kasba is al meer dan 500 jaar in het bezit van de zelfde familie, en is nu ingericht hebben als museum. Na de rondleiding kregen we nog een thee ceremonie aangeboden, trek er maar wat tijd voor uit, want het duurde meer dan half uur voor dat de thee (Marok whisky) werd geserveerd. De achter kleinzoon van de eigenaar leiden ons rond en na de middag zijn we terug gelopen naar onze camper niet eerder nadat we hem een fooitje hadden gegeven want de rondleiding was geheel gratis inclusief de thee ceremonie. Het weer was vandaag uit de kunst volop zon bij een graad of 25.
Overnachtingplaats: Tafraout langs camping Palmerie.

Woensdag 1 februari. Na het ontbijt besloten we om weer verder te reizen, mede omdat we op onze vrije camperplaats (midden in de natuur) weg moesten van de plaatselijke politie. Wat ik wel kan begrijpen want hier zijn 3 campings die niet vol waren, wat wel merkwaardig is dat iedere avond een man van de gemeente parkeergeld 10 DH (€ 0,90) kwam op halen, en niets vertelde over de problemen met de camping eigenaars. We besloten om via een mooie route door de natuur met veel bergen richting Igherm te rijden, en vervolgens naar Tata licht aan de voet van de Sahara woestijn. Bij aankomst was de camping vol, we werden naar een parkeerplaats gestuurd bij het politiebureau, we mochten er ook overnachten, we stonden met +\- 10 campers bij elkaar onder toezicht van de plaatselijke politie dus veilig. We besloten om vanavond te gaan uit eten, ook weer een hele belevenis, want het vlees wat we bestelde o.a. (kip en buef) moesten nog worden gehaald bij de plaatselijke slager, de kok ging zelf op zijn brommertje het ophalen. En oma zat in de keuken (als je het zo kan noemen) friet te schillen. Dus echt Marokkaans uiteten, al met al het smaakte prima.
Vandaag hebben we 200 km gereden richting het oost\zuiden.
Overnachtingplaats:Tata op perkeerplaats bij de plaatselijk politie
N 29 45 048 W 07 58 389

Donderdag 2 februari. Na een goede en rustige nacht zijn we op tijd vertrokken uit Tata, de bedoeling is om vandaag Agdz te bereiken. We reden aan de voet van de Sahara, een bijzonder mooie route. Toen we tegen de middag aan kwamen in Foum-Zquid zijn we gestopt om koffie te gaan drinken. We merkte al vrij snel dat we vandaag niet verder komden reizen vanwege een wegblokkade, er was een demonstratie van studenten die protesteerde tegen het openbaar vervoer. We mochten er niet door om een andere route te nemen was niet mogelijk, dus zijn we naar de plaatselijke camping gegaan om daar te overnachten. Men beloofde ons dat de demonstratie morgen voorbij zou zijn (deze duurde al meer dan 3 dagen) volgens de woordvoerder van de studenten zou de demonstratie morgen vroeg worden opgeheven. De reden van de demonstratie was dat tot op vandaag de studenten gratis met het openbaar naar het hoger onderwijs konden reizen in o.a. Marrakech en Agadir. De overheid wilde dit gedeeltelijk stop zetten, wat voor de studenten op hoge reis kosten zou komen te staan. Zo zie je de democratisering begint hier ook door te dringen, de politie greep niet in. Opdracht van hoger hand, die waren bang dat de onrust zich verder zou uitbreiden over het gehele land, Daarom werd er weinig ruchtbaarheid aan gegeven, en werd er geen geweld gebruikt om de blokkade te ontruimen. Dus zijn we na de middag naar de plaatselijke camping gereden. Het weer vandaag was prima veel zon bij 30 graden ongelooflijk voor jullie, nu het in Nederland zo koud is.
Vandaag hebben we +\- 150 km gereden.
Overnachtingplaats: Foum-Zguid plaatselijke camping N 30 04 786 W 06 52 315

Vrijdag 3 februari. Tegen en uur of acht kwam de camping eigenaar langs met de mededeling dat de blokkade (demonstratie) was opgeheven, de weg was weer vrij en alles is zonder geweld te hoeven te gebruiken. Maar er is naar de wederzijdse argumenten geluisterd en die hebben voor een oplossing geleid, de studenten hebben de weg weer vrij gemaakt, hoe het is opgelost t.o.v. het gratis openbaar vervoer voor studenten weet ik niet dit werd niet aan ons medegedeeld. Dus we konden weer verder richting Agdz, Erfoud, Rissani en vervolgens naar Merzouga een rit van meer dan 400 km die ons door prachtige natuur leidde, aan de rand van de Sahara voerde. Ik wist een camping in deze omgeving waar we 2005 ook waren geweest, maar de omgeving was zo veranderd dat ik niet meer de juiste afslag wist, en ja hoor we namen de verkeerde afslag, vervolgens kwamen we op een onverharde weg uit (piste) van meer dan 12 km lang met veel gaten en kuilen en wasborden (zijn kleine heuveltjes dicht achter) die ontstaan zijn door de wind. We hou geen camper meer over dachten we, zo trilde alles maar uiteindelijk kwam een Berber ons tegemoet met zijn auto die ons vervolgens naar zijn camping loodste. We stonden er prachtig met fantastisch uitzicht op de zandduinen de (Erg Chebbi) maar helemaal alleen dat vind ik niet gek, welke toerist neemt nu zo’n weg hier naar toe. We besloten om hier de nacht door te brengen om vervolgens morgen naar de voor ons bekende camping te gaan. Navraag bij de camping eigenaar dat nog 25 km verder naar het zuiden moesten rijden, dus moesten we morgen vroeg de 12 km piste weg weer terug rijden. Ik merkte in de loop van de avond dat onze koelkast weer niet meer werkte op gas, zal zeker met dat trillen te maken hebben gehad van over die piste te rijden. Vandaag was het licht bewolkt bij +\- 22 graden. Maar in de loop van de nacht en morgen zakt de temperatuur hier naar nul graden, dus in de morgen is het hier erg koud, de zon moet eerst zijn best doen om alles een beetje op te warmen zodat het tegen een uur of 10 aangenaam is om buiten te zitten. In de loop van de dag kregen we ook nog een SMSje van Karel en Mario-Jose Hennekes (kennissen waar we in het begin van deze reis mee hebben opgetrokken) dat zij morgen ook van plan waren om hier naar toe te komen. Dus dat zien we morgen wel.
Vandaag hebben we 441 km gereden.
Overnachtingplaats: Er-Rissani camping in de Sahara N 30 04 786
W 06 52.31

Zaterdag 4 februari. Na het ontbijt zijn we vertrokken eerst over de zelfde 12 km onverharde weg (piste) van gisteren, terug naar de verharde weg, een andere mogelijkheid was er niet. De eigenaar van de camping heeft ons goed uitgelegd waar de camping lag die wij bedoelde. Die hadden we snel gevonden (camping Ocean Des Dunes), de weg naar de camping was goed te berijden, alleen de laatste 2 km was onverhard (piste) maar zeer goed te bereidbaar.Tegen een uur of 11 kregen we een Sms’je van Karel en Mario-Jose die vroegen op welke camping we stonden, via SMS heb ik hun de naam van de camping doorgegeven en hoe ze moesten rijden. Verder hebben we het vandaag rustig aan gedaan. Nelleke heeft de was gedaan en ik heb mijn reisverslag van deze week klaar gemaakt zodat ik het morgen kan verzenden. Tegen een uur of vier kwamen Karel en Marie-Jose aanrijden, vrij snel gingen de reisverhalen van de afgelopen weken over de tafel, want als je reist zoals wij en hun dan maak je wel het een en ander mee. Het weer was vandaag erg mooi veel zon maar de temperatuur viel wat tegen het werd niet warmer dan 22 graden, maar dat is toch wel erg aangenaam niet waar, vooral als we via de TV zagen hoe het weer in Nederland is strenge vorst bij 20 graden onder nul. en al het openbaar vervoer was ernstig ontregeld. Dan hebben wij hier niet te klagen de gehele dag in de korte broek en shirt in de zon.
Vandaag hebben we 26 km gereden.
Overnachtingplaats: Merzuga camping Ocean Les Dues N 31 08 603
W 04 01 566

Nu dat was het dan weer voor deze week. Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit reisverhaal, wat we allemaal hebben beleefd in de afgelopen week. Bekijk de bijgevoegde foto’s maar eens goed dan hebben jullie een goede indruk van we de afgelopen week. We zien gaarne jullie reacties te gemoed. Is erg leuk om dat hier te kunnen lezen, we kijken dan ook iedere dag of er nog nieuwe reacties zijn op ons reisverslag met “devankolltjes” op reis.
Groetjes en tot de volgende week, de bedoeling is dat we dan op ons gemak aan de terug reis gaan beginnen via het binnenland naar het noorden van Marokko we denken daar 2 á 3 weken over te doen. Want we moeten voor 10 maart Marokko hebben verlaten, je mag als toerist maximaal 3 maanden aan een gesloten Marokko verblijven.
Groetjes van ons uit het zon over goten Marokko.
Frank en Nelleke van Kol Met “De van Kolletjes “op reis.

• 05 Februari 2012 - 21:17

Gerard En Truus:

Weer en prachtig en uitgebreid verslag. Ik krijg al weer zin om het met eigen ogen te gaan zien.
    Blijf genieten. Het is een geweldig land.
    Heb je mijn impressies gelezen?
    Blijf jullie volgen.

• 06 Februari 2012 - 13:02

Jola:

Ik heb vandaag zo eens alles door zitten lezen...
    Wat een avontuur allemaal, gewoonweg om jaloers op te zijn!!
    Zeker nu ook op de temperatuur die jullie nu daar hebben, hier is het echt winteren en een hoop gerebbel over een mogelijke 11 steden tocht...??? Ik zie dat nog niet zo zitten, maar ja heb er dan ook geen verstand van.
    Wens jullie nog heel veel mooi weer en avontueren toe en ik lees graag weer het vogende reisverslag met bij behoordende foto's !!!
    Liefs en de groetjes Jola

• 06 Februari 2012 - 15:30

Ben En Henriëtte:

Bonjour, mon chèrs visiteurs de monde!

Jeetje, wat een prachtig verhaal van jullie avonturen met de bijbehorende schitterende foto's! Het lijkt me grandioos, om jullie reis door een verborgen camera mee te beleven! Jullie hebben het écht fijn, merken we, en daar zijn wij natuurlijk ook blij mee.
    Stilaan bereiden wij ons ook een beetje voor op onze rondreis Marokko, die waarschijnlijk slechts een fractie van jullie avonturen in zal houden, maar da's niet erg. Het kan tóch erg mooi en fijn zijn. Wij zijn daarom heel erg tevreden.
    Dat het hier nu echt wintert, weten jullie natuurlijk allang. Ben heeft er wat moeite mee, maar ik houd er wel van. Vandaag prachtig "open weer", frisjes maar gezond. Héérlijk.
    Over gezond gesproken: Hoe gaat het met het "afkicken", Frank? Werkt de kaart nog steeds voldoende? Ben erg benieuwd. Houd me maar op de hoogte.
    Wel, jullie tweetjes, ga lekker door met genieten. Zorg goed voór, en houd veel ván elkaar!
    Dikke kus!

P.S. Heb je iets aan je hoofd, Frank? Hélemaal in het verband, dat moét een reden hebben. Oeioei!

• 07 Februari 2012 - 07:55

Rita Leclou Van Kol:

HALLO FRANK EN NELLEKE,
    WAT WEER EEN AVONTUUR HE MET DIE BABY ZEG WAT EEN ARMOEDE HE.
    WEL MOOI OM MEE TE MAKEN,WANNEER KOMEN JULLIE TERUG JE ZAL HIER MOETEN WENNEN.
    JA DIE 11 STEDEN TOCHT KOMT HOOR HOPEN WE ALLEMAAL.HET ZOU GEWELDIG ZIJN.
    HET IS HIER HEEL MOOI WEER ECHT EEN WINTERSPORT WEERTJE MET EEN ZONNETJE ERBIJ.
    JA OOK DIT HEEFT IETS,ZOU IETS VOOR JOUW ZIJN JIJ ZOU ER NAAR TOE RIJDEN MET JE CAMPER.
    ALLE HOTELS ZITTEN AL VOL.
    IK BEN GISTEREN BIJ ONS MARION GEWEEST NAAR ZILLY WEZEN KIJKEN HET IS ZO,N LIEF HONDTJE.
    ZWART MET WIT HET IS ZO,N DOTJE.
    18 FEBRUARI GAAN WIJ NAAR EGYPTE DAT SCHIET NOU OP,IK HEB ER ZIN IN.
    JULLIE NOG HEEL VEEL REISPLEZIER EN EEN DIKKE KUS VAN JE ZUSJE RITA EN PAUL.

• 07 Februari 2012 - 14:02

Anita:

Lees iedere week jullie avonturen en geniet er iedere keer opnieuw van.
    Super zo'n heerlijke vakantie, ben wel jaloers op het weer bij jullie.

Anita

• 07 Februari 2012 - 14:26

Antoinette Reijnen:

Dag Nelleke en Frank,

Leuk hoor, jullie verhalen te lezen!
    Gaan we jullie nog ergens ontmoeten, wanneer Henriette & Ben en ik volgende week naar Marokko vliegen? Van 17 febru t/m 2 maart!

Ik ben nu nog in Egypte [El Gouna] maar over 48 uur weer in Nederland. Zie nú al op tegen de bittere kou die daar is. Er wordt over een Elfstedentocht gesproken ;-) Daar kunnen jullie je op dit moment hélémaal niets bij voorstellen!!

Ik hoop dat jullie nog hele fijne, zonnige geniet-weken tegemoet gaan en een goede en veilige terugreis!

Groeten, Antoinette

• 07 Februari 2012 - 22:23

Nelleke En Wim:

van uit Spanje hebben we dit reisverslag gelezen. Wat een prachtige ervaringen heben jullie weer opgedaan. Het weer is hier ok veel aangenamer dan in Nederland. Niet zo warm als bij jullie maar overdg vertoevenwe heerlijk in de zon en begin ik al wat bruiner te worden. Voor morgen wordt er regen verwacht,maar we blijven optimistisch. De temperaturen zijn vanaf 11 tot 20 graden in de zon. Wij wandelen veel, zwemmen in zee is te koud, dus daar wagen wij ons niet aan.
    Veel groeten en tot mails of tot ziens. Liefs, Nelleke en Wim

• 08 Februari 2012 - 11:31

Janengerdadegraaf:

weer een mooi beeld van marokko. maar op de ribbels na niet veel bijzonders meegemaakt deze keer,,,,, geen zandstorm of iets anders leuks........ was hassan nog niet getrouwd of was er nu wel een andere vrouw bij? nog muziek bij het eten bij de broers??? hart gr en tot het volg verhaal